Enkelhet i staden: Tre sätt att bo enklare

Vad är enkelhet? Många likställer nog en enkel livsstil med självhushållning. Att bo på en gård, producera sin egen mat och elda med sin egenhuggna ved. Att hoppa ur ekorrhjulet, gå off grid, flytta in i en husbil… Men är det verkligen det enda sättet? Såklart inte! Jag lever med min familj mitt i centrala Göteborg och strävar ändå efter enkelhet. Enkelhet i staden. Sådan ser naturligtvis lite annorlunda ut än för någon som bor på en gård i skogen, men den kan på samma sätt genomsyra hela ens livsstil och alla val i vardagen. Den är dessutom uppnåelig för de allra flesta och kräver inga speciella förutsättningar.

I denna artikelserie dyker jag ner i delar av livet som stadsbo där det verkligen går att göra val i enkelhetens tecken. Vi börjar med boendet! Att välja boende fritt är få förunnat. Bostadsmarknaden är katastrof i många av våra städer och att byta boende kan vara svårt, men gör verklig skillnad för den som lyckas. Jag delar upp boendet i tre fokusområden: kostnad, yta och läge.

Yta

Att bo så litet som möjligt kan tyckas grundläggande för den som vill leva ett enklare liv. Vi måste inte ta till extremen och flytta till ett tiny house, men ärligt talat är vi ganska bortskämda med boyta i Sverige. Visste du att vi statistiskt sett räknas som trångbodda om alla barn inte har ett eget rum? Vansinnigt, tycker jag. Inte att ha ett eget rum, men att det är normen. Att det finns barnlösa par som bor på 120 kvadratmeter, och familjer som bor på 350. Att det finns de som kämpar för att få ihop hyran för att alla fyra barn ska ha varsitt rum.

Våga tänka tanken på ett mindre och billigare boende. Går det att lösa så att alla ändå får det space de behöver? Vi bor två vuxna och en femåring i två rum och kök och tycker det fungerar kalasbra just nu. Det är ingen lösning för resten av livet, såklart, men som det ser ut idag tycker vi om att samsova och att leva nära varandra. Astrid klarar sig jättebra med en barnanpassad hörna som är bara hennes. De dagar vi behöver eget utrymme finns fortfarande ett rum var åt oss att vara i. Att bo litet är något vi gärna fortsätter med, även om Astrid förstås vill ha eget rum så småningom. Det är ingen uppoffring, utan något vi njuter av.

Kostnad

Att bo så billigt som möjligt är givetvis ett gynnsamt sätt att tänka enkelt. Ett billigare boende ger dig möjlighet att spara pengar, lägga pengar på roligare saker eller att rent av byta ut några arbetstimmar mot fritid istället. Vi valde för tre år sedan att flytta från en nybyggd, fantastisk och dyr hyreslägenhet till en betydligt enklare och billigare. Det var ett svårt beslut då, för vi älskade vår förra lägenhet, men vi insåg att en hyresreduktion på 25 000 kr per år var värt det och har inte ångrat en sekund att vi flyttade. Kan du spara pengar genom att bo billigare? Kanske inser du rentav att lösningen skulle kunna vara att byta till en mindre lägenhet?

Läge

Bor vi i staden kan vi fundera över läget. Det kan vara svårt att byta stadsdel när det råder bostadsbrist, men för den som har möjlighet är det en fantastisk möjlighet att flytta närmre arbetsplatsen, närmre familjen eller närmre andra centrala punkter i vår tillvaro. Tänk, är det cykelavstånd till jobbet kan du ställa bilen… eller kanske till och med sälja den? Vad skulle hända om du bodde i utkanten av staden så att du hade närmre till friluftsliv? Skulle du spara både tid och pengar om det vore lättare att promenera till vänner och familj, istället för att behöva ses i stan eller resa långt? Skulle du rent av kunna leva ett liv mer i linje med dina värderingar och din målbild om du flyttade? Ibland kan det vara betydligt viktigare än att boendet är väldigt billigt.

Att byta boende är en process, både en tankeprocess och en praktisk process. Den kräver mod, tid och stort engagemang för att kunna genomföras, men när vi väl bor billigt och enkelt har vi en fantastisk grund att stå på i vår resa mot ett enklare, hållbarare och lyckligare liv.26 visningar

Filippa Skog

© 2020 av Filippa Skog.